Alkohol etylowy
Alkohol etylowy znany także pod nazwą etanol jest związkiem organicznym należącym do grupy alkoholi. W temperaturze mniej więcej 21 stopni Celsjusza to znaczy w temperaturze pokojowej jest bezbarwną, łatwo palną cieczą o charakterystycznej woni. Z domieszką wody w odpowiednim stosunku objętościowym stanowi jeden z organicznych rozpuszczalników.
Z etanolu można wyprodukować spirytus mieszając go z wodą. Jednak aby to otrzymać należy dysponować 95,6% etanolem. 100% etanolu nie da się otrzymać na drodze prostej destylacji, gdyż taka mieszanina jest azeotropowa. 100% etanol jest bardzo często nazywany alkoholem absolutnym. Można go wyprodukować na drodze destylacji azeotropowej opartej na układzie etanol-woda-benzen. Alkochol absolutny powinien być przechowywany w szczelnych pojemnikach, z uwagi na fakt iż pochłania on wodę z powietrza. Alkohol etylowy przeznaczony do celów spożywczych jest uzyskiwany na drodze fermentacji alkoholowej, zaś najważniejszymi surowcami potrzebnymi do jego produkcji są ziemniaki, buraki cukrowe, trzcina cukrowa jak również mnóstwo innych roślin. Taki etanol jest najważniejszym elementem każdego napoju alkoholowego.
Etanol przeznaczony dla przemysłu jest produkowany za pomocą bezpośredniej syntezy z tak zwanego gazu syntezowego. Synteza taka jest o wiele tańsza od fermentacji, a poza tym prowadzi bezpośrednio do czystego etanolu chemicznego. W większości krajów jest zakazane użycie etanolu syntetycznego w przemyśle spożywczym. O dziwo nie jest to wcale podyktowane względami zdrowotnymi,lecz racjami politycznymi, mającymi na celu utrzymanie przemysłu alkoholowego i związanych z nim miejsc pracy. Przykładem napoju alkoholowego wytwarzanego z etanolu syntetycznego może być wódka "Vistula", która była przed laty dystrybuowana w Polsce.
Popularność etanolu jako rozpuszczalnika wiąże się z małym zagrożeniem dla środowiska ze strony etanolu. Należy również zwrócić uwagę na niską cenę jego uzyskiwania. Zatem można zadać pytania skąd biorą się wysokie ceny napoi alkoholowych? Ma to ścisły związek z podatkami i akcyzami nakładanymi przez rząd na te produkty. Prawdziwy koszt wytwarzania jednego litra spirytusu wynosi około 5 złoty.
Alkohol etylowy ma zgubne działanie na organizm człowieka. Jest on niezwykle szybko absorbowany przez organizm, gdyż już w niecałe dziesięć minut od spożycia jest on wykrywalny we krwi, a 5 minut później organizm absorbuje aż 50% spożytego alkoholu. Jego systematyczne spożywanie wyniszcza wątrobę poprzez jej stłuszczenie, a następnie jej marskość.
Alkohol etylowy może być również używany jako paliwo do napędzania silników spalinowych.